Trine fra Nybyggerne: Sådan up-cycler du dine træmøbler

Trine fra Nybyggerne: Sådan up-cycler du dine træmøbler

24. januar 2021

Du kan nemt give hjemmet et helt nyt udtryk ved at upcycle dine gamle træmøbler. Læs med her, hvor Trine fra ’Nybyggerne’ afslører sine tips til, hvordan du på et par timer kan forvandle de gamle møbler til moderne designs.

Du kender Trine Johannessen, 34 år, fra ’Nybyggerne’ 2020, hvor hun sammen med manden Mikkel og datteren Saga slår sine folder i det grønne hus. Her er det særligt træmøblerne, som får centrale placeringer i indretningen – og med god grund.

Trine ved, hvordan træmøbler skal tæmmes, og hun har en solid erfaring med at upcycle genbrugsfund. Derfor var det oplagt at mødes med Trine, så hun kunne fortælle, hvordan du trin for trin selv kommer godt i gang med at upcycle træmøblerne.

Gyngestolen har en helt særlig betydning for Trine. Find ud af, hvorfor her i artiklen.

Stil dig selv dette spørgsmål, før du går i gang

Det ser let ud, når ’Nybyggerne’ forvandler de tomme huse til overdådige boliger med spændende indretning, skæve detaljer og kreative idéer, hvor barborde bliver til badeværelsesvaske og karlekammerskabet til en prinsessedrøm fra ’Frost’. Det indrømmer Trine fra Tulstrup da også, og netop derfor deler hun gerne ud af sin erfaring. For det er faktisk let at upcycle gamle træmøbler:

- Egentlig er håndværksprocessen ret lavpraktisk, det tager bare lang tid, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg begynder altid med at spørge mig selv, hvad skal det her møbel kunne. Skal det være praktisk og have en funktion, skal det pynte, eller skal det sprede hygge? Det afhænger selvfølgelig meget af det rum, møblet skal stå i, for der er stor forskel på, om det skal placeres i et gennemgangsrum eller inddele en stue i flere zoner, guider Trine.

Hun anbefaler derfor, at du først bestemmer dig for, hvad du vil med møblet. Find ud af, hvilken funktion det skal have og overvej grundigt, hvilken plads i indretningen det skal have.

Er det første gang, du skal upcycle et møbel, forklarer Trine, at det er lettest at istandsætte skabe og stole. Det er møbler, der ikke er alt for store, og som derfor ikke bliver uoverskuelige projekter. Sagt med andre ord: her er du sikker på at komme helt i mål. I hvert fald, hvis du fylder værktøjskassen med de rigtige redskaber.

Et gammelt vitrineskab kan hurtigt få nyt liv - Trine fortæller, hvordan du gør.

De her ting er uundværlige i værktøjskassen

Du får ikke brug for mange ting, når du skal upcycle dine træmøbler, fortæller Trine, og netop derfor er det et perfekt projekt til nybegynderen, der gerne vil forsøge sig med DIY for første gang:

- Når man upcycler træmøbler, kommer man ikke uden om at have en god pensel, men det siger jo næsten sig selv, griner Trine og fortsætter:

- Derudover er det simple ting som en spand, sæbe og en klud, man først skal have fat i, ligesom malertape og en stanleykniv også er svære at undvære, siger hun.

Chancen for, at du allerede har sagerne stående i skabet, er derfor temmelig stor, for det er kun, hvis du arbejder meget med træ, at Trine mener, det er nødvendigt at investere i det tunge skyts:

- Jeg bygger meget i træ, og derfor er en centerpudser uundværlig for mig, for den gør tingene bløde og fine. Men jeg vil nu mene, at man også kommer rigtig langt med sandpapir og knofedt.

Det var alt. Nu er du faktisk klar til at komme i gang med selve arbejdet, så skal vi ikke trække i arbejdstøjet og smøge ærmerne op? Under billedet her fortæller Trine, hvordan du skal begynde dine projekter.

LÆS OGSÅ: Natasha gør yt til nyt: Sådan gør hun

Sådan endte vitrineskabet med at se ud hos nybyggeren Trine.

Sådan upcycler du dine træmøbler trin for trin

Når Trine skal upcycle et brugt træmøbel, begynder hun på samme måde hver gang, fortæller hun:

- Jeg går meget praktisk til værks og vasker møblet ned, så man har lyst til at arbejde med det. Nogle møbler kan godt være meget beskidte eller fedtede, så derfor begynder jeg altid med at fylde en spand med vand og sæbe og tørre godt af, lyder det erfarne råd.

Når møblet er rent og tørt, er det tid til at kigge nærmere på detaljerne – og her er det vigtigt at se på møblet med nysgerrige øjne. Nogle møbler har nemlig brug for mere kærlighed end andre:

- Nogle gange kan man jo godt se, at et møbel har en historie, og der skal man altid overveje, om man kan leve med slidmærkerne, eller om de skal laves. Jeg kigger altid på, om møblet trænger til en ny liste, om et søm skal sættes fast igen, eller om der er et sted, som trænger til lidt lim, forklarer Trine og fortsætter:

- Bagefter finder jeg ud af, hvilken farve træmøblet skal have, og så dækker jeg af med malertape. Det er især vigtigt, hvis du maler med flere farver, som ikke skal blandes, eller hvis du maler et skab med glas. Der er det en rigtig god idé at sætte malertape rundt om glasset, så du ikke kommer til at male på det, fortæller hun.

Heldigvis har hun også et godt råd til dig, hvis skaden alligevel sker. Med en stanleykniv kan du nemlig nemt skrabe malingen af glasset og dermed slette alle spor.

I det hele taget er maling en hurtig, nem og billig måde at upcycle træmøblerne på, og Trine opmuntrer dig gerne til at være modig med farverne og finde ud af, hvilke toner der gør dig glad:

- Du skal ikke være nervøs for at male forkert, for du kan altid male over med en anden farve. Maling giver mange muligheder, og blander du sand i, får du en rå overflade, som giver et rustikt look, siger hun vejledende.

Trine tipper også om, at det er oplagt at lade farvevalget gå igen i de forskellige rum. På den måde kan du skabe en rød tråd med farverne, men ønsker du et mere naturligt look, kan du nøjes med at give træmøblet olie i stedet for at male det.

LÆS OGSÅ: Sådan får en gammel brødkurv ny funktion

Trine delte dette vitrineskab i to og valgte kun at upcycle den øverste del af skabet.

Her finder Trine de møbler, hun upcycler

Trine ved godt, hvor hun skal lede efter de møbler, hun skal bruge – på DBA. Derfor er hun også en flittig bruger af sitet, og hun holder særligt meget af at høre møblernes historier og få en hyggelig snak med de mennesker, hun handler med:

- Jeg falder tit i snak med folk, når jeg henter ting, og så fortæller jeg, hvordan jeg vil ucycle møblet. Mange vil gerne se billeder af det færdige resultat, så jeg sender altid et bagefter, fortæller hun.

Trine ved, hvad man skal kigge efter, og hun er derfor altid meget målrettet, når hun går på jagt efter nye møbler. Det er nemlig ikke farver, hun kigger efter. I stedet er hun mere interesseret i former, materialer og ikke mindst i varens stand:

- Alting kan males, så farver tænker jeg ikke på, men jeg sørger altid for at spørge ind til varens stand. Især, hvis jeg skal køre langt efter den. Jeg går meget op i, at møblerne helst skal komme fra røgfrie hjem og særligt, hvis det er møbler med stof eller polstring. Røglugt er nemlig vildt svært at fjerne, forklarer Trine med en kenders mine.

Ofte har møbler en praktisk funktion, men derfor behøver et møbel ikke være kedeligt, fortæller Trine. Hun kombinerer derfor gerne flere elementer, når hun upcycler sine møbler, for når ting får ens greb eller males i samme farve, er det svært at se, at møblerne ikke nødvendigvis kommer fra samme sted:

- For mig handler det om at sammensætte ting for at skabe effekter og kontraster, som er overraskende og fede. I ’Nybyggerne’ lavede jeg for eksempel et barbord om til en håndvask, og skabet på min datters værelse er et gammelt karlekammerskab, som er valgt, fordi spirene på toppen kunne blive til et prinsesseskab.

- Det skal selvfølgelig være praktisk, men der kan komme mange sjove ting ud af at tage nogle chancer. Det handler om at se muligheder, og du skal ikke være bange for resultatet, siger Trine.

LÆS OGSÅ: Overraskelse: Brugt cykel blev til rullende isbutik

Trine er særligt stolt over gyngestolen, som krævede mange timers arbejde, før den var helt færdig.

Trine: Det er jeg mest stolt af

Trine er slet ikke i tvivl. Det er tremmegyngestolen fra hendes farmors og farfars hjem, hun er mest stolt af at have upcyclet, men vejen til det fine resultat var lang:

- Gyngestolen var hvidmalet, så først måtte jeg med håndkraft skrabe malingen af. Det tog en uge, før jeg kunne komme i gang med at pudse den, men det var det hele værd. Nu står den i ren bøg, og jeg polstrede den med et nyt sæde og stropper i kernelæder. Det er uden tvivl det mest omstændige, jeg har lavet, men den fik sit oprindelige udtryk igen, og det er jeg rigtig glad for, fortæller Trine, der har mange gode genbrugskøb bag sig:

- På et tidspunkt fandt jeg to Arne Jacobsen ’Svane-stole’ i cognacfarvet, vegetabilsk læder. Sælger vidste ikke, hvad de var værd, men han havde papir på dem, så jeg slog til og solgte dem siden videre. Jeg tjente 25.000 kroner på dem, så det var et røverkøb, mindes hun.

Når først du har fået smag for upcycling, er der ikke nogen grænser for, hvad du kan kaste dig over. Det er dog et mindre projekt, som venter Trine næste gang. Hun har planer om at upcycle nogle sættekasser til datterens værelse, for ”sådan nogle er nemlig gode at gemme både dimser og dutter i,” siger Trine afslutningsvist.

Vil du også up cycle sættekasser lige som Trine? Du finder mange flotte varianter på DBA.

Har du lyst til at kaste dig ud i spændende DIY-projekter med Trines gode råd i baghånden? Vi viser dig i denne artikel, hvordan du forvandler en gammel kommode til en moderne bænk. Det er nemlig ikke så svært, som det lyder, så her kan både nybegynderen og den garvede gør-det-selv-type være med.

Har du allerede de bænke, du har brug for, er det måske mere oplagt for dig med en hylde. I videoen her fortæller en anden ’Nybygger’, hvordan du laver en hylde, som alle børn vil elske.